Oral kirurgi

Hem 9 Våra behandlingar 9 Oral kirurgi

Avancerad kirurgi för din optimala tandhälsa

Oral kirurgi på DB Dental

På vår klinik utför vi all typ av oral kirurgi för att behandla och förbättra våra patienters munhälsa. Oral kirurgi omfattar en rad olika ingrepp som utförs i munhålan och de omgivande strukturerna. Vanliga behandlingar inkluderar tandutdragning, särskilt av visdomständer, implantatkirurgi för att ersätta förlorade tänder, och rotspetsoperationer för att behandla infektioner vid tandroten.

Vad finns det för typer av oral kirurgi?

Tandutdragning

Avlägsnande av tänder som är skadade, infekterade eller på annat sätt problematiska, inklusive visdomständer.

Rotspetsoperation

Apikalkirurgi är ett ett ingrepp för att behandla infektioner vid roten av tanden som inte kan lösas med rotfyllning.

Korrigering av mjukvävnad

Operationer för att behandla tandköttssjukdomar, förbättra tandköttets hälsa eller korrigera överflödig tandköttsvävnad.

Käkkirurgi

Kirurgisk behandling av problemtillstånd i mun och käke. Här ingår exempelvis implantatkirurgi, infektionstillstånd, visdomstandskirurgi och oralmedicinska behandlingar.

Implantatkirurgi

Kirurgisk placering av tandimplantat som fungerar som ersättning för förlorade tänder.

Oral kirurgi

När man kan behöva oral kirurgi?

Behov av oral kirurgi

Komplikationer kring tandimplantat

Svåra komplikationer kring tandimplantat kan ibland kräva periimplantär kirurgi för att förhindra vidare skada på omgivande vävnader, och i värsta fall leda till att implantatet lossnar.

Visdomständer

Om visdomständer delvis är täckta av tandkött och orsakar smärta, infektion eller skador på intilliggande tänder, kan kirurgisk extraktion vara nödvändig.

Skadade och infekterade tänder

Oral kirurgi kan ibland behövas vid tandutdragning av skadade eller infekterade tänder.

Benuppbyggnad

När käken saknar benmassa kan man med olika kirurgiska metoder bygga upp käkbenet.

Sinuslyft

Om det inte finns tillräckligt med ben i överkäken för att kunna sätta tandimplantat kan man ibland göra ett sinuslyft, där man med olika tekniker nyttjar bihålan som fäste för implantaten.

Tandlossning

Vid avancerad tandlossning kan tänder behöva parodontal kirurgi för att förhindra vidare skada på tandköttet och käkbenet.

Skador på käkbenet

Efter en olycka eller trauma kan skador på käkbenet kräva kirurgiska ingrepp för att återställa normal struktur och funktion.

Frågor och svar

Vanliga frågor kring oral kirurgi:

Vad är oral kirurgi?

Oral kirurgi omfattar kirurgiska ingrepp i munhålan och de omgivande strukturerna, inklusive tänder, tandkött, käkben och ansiktsvävnader.

När behöver man oral kirurgi?

Oral kirurgi kan behövas vid tandutdragning av skadade eller infekterade tänder, placering av tandimplantat, korrigering av käkproblem, behandling av tandköttssjukdomar eller borttagning av cystor och tumörer i munhålan.

Är oral kirurgi smärtsamt?

Under ingreppet används lokalbedövning  för att minimera smärta. Efter ingreppet kan viss smärta och obehag uppstå, men det kan oftast hanteras med receptfria smärtstillande medel och tandläkarens rekommendationer.

Hur förbereder man sig inför oral kirurgi?

Följ tandläkarens instruktioner noggrant, som kan inkludera fasta före ingreppet och avstå från vissa mediciner.

Vad ska man förvänta sig efter oral kirurgi?

Efter oral kirurgi kan du uppleva svullnad, smärta och blödning. Det är viktigt att följa eftervårdsinstruktionerna, som att applicera is, ta smärtstillande medicin och undvika hård mat tills området har läkt.

Hur lång tid tar det att återhämta sig från oral kirurgi?

Återhämtningstiden varierar beroende på ingreppets typ och omfattning. Mindre ingrepp kan kräva några dagar, medan mer omfattande kirurgi kan ta flera veckor för fullständig läkning.

Finns det några risker med oral kirurgi?

Som med alla kirurgiska ingrepp finns det vissa risker exempelvis infektion, blödning, nervskador och komplikationer från anestesi. Din tandläkare kommer att diskutera dessa risker med dig innan ingreppet.

Kan man äta och dricka normalt efter oral kirurgi?

Efter oral kirurgi bör du undvika hård, varm och kryddig mat. Mjuka, kalla och ljumma livsmedel rekommenderas initialt. Det är också viktigt att dricka mycket vätska för att hålla sig hydrerad.

Hur sköter man munhygien efter oral kirurgi?

Fortsätt att borsta tänderna försiktigt men undvik det kirurgiska området. Följ tandläkarens instruktioner som du får med dig efter operation för att hålla området rent och främja läkning.

Andra behandlingar

Akut tandvård

Allmäntandvård

Tandvårdsrädsla

Oral kirurgi

Tandreglering

Protetik

Tandimplantat

Estetisk tandvård

Tandhygienist